Byrå retro

Retro är ett vanligt ord inom heminredning idag. Allt fler får upp ögonen för denna trend. Det innebär att många hem nu fylls av retromöbler. En sökning på exempelvis byrå retro hör idag till vanligheterna. Vissa väljer att köpa en retrobyrå som faktiskt hängt med från 60-talet eller 70-talet. Andra satsar istället på en byrå med retrostil som dock är nytillverkad. Det finns inga rätt eller fel, huvudsaken är att man väljer möbler som man gillar.

 

Äkta retrobyrå

Om man vill ha äkta retromöbler kan second hand vara bästa alternativet. Där går det att hitta byråer och andra möbler från 50-talet, 60-talet och 70-talet. Det finns till och med second hand-butiker som inriktar sig på just retro. Där går det dels att hitta möbler som är retro men även mode. Sådana butiker är rena drömmen för alla som verkligen fastnat för retro. Den här typen av butiker finns i flera storstäder i Sverige men givetvis även online. Många retrobutiker erbjuder även hemleverans även om köparen får stå för frakten. Hittar man en byrå som är retro och vill köpa den går det alltså bra. Detta gäller då även om man hittar en byrå i en helt annan stad. Det är dock viktigt att välja en retrobutik som även erbjuder hemleverans, då detta inte gäller alla.

Det går naturligtvis även att gå till en sökmotor och söka på byrå retro. Vissa tycker att det är enklare än att besöka second hand-butiker. På ett sätt kan det underlätta, eftersom man då bara får fram relevanta sökresultat. Det kan dock även leda till att man går miste om möjligheter. Anledningen till det är att alla second hand-butiker inte sökmotoroptimerat sina hemsidor. Det gör att byråerna kanske inte benämnts just byrå retro. Att missa ett riktigt fynd vore naturligtvis synd. Det kan därför vara en god idé att besöka retrobutiker och titta bland möblerna. Där kan finnas fynd som man annars inte hade hittat. Faktum är att det kan gå att fynda retrobyråer till riktigt bra priser.

Byrå i retrostil

Den som väljer att satsa på en byrå i retrostil som dock är nytillverkad har mycket att välja på. Eftersom retro är så populärt just nu, tillverkas en hel del möbler i denna stil. Många av dessa ser mycket autentiska ut. För den som inte är väldigt insatt kan det vara svårt att se skillnad på äkta retro och nytillverkade. Väljer man att köpa nytillverkat går det ofta att spara en hel del pengar. Det är i regel billigare att satsa på sådana än att köpa äkta retromöbler.

En retrobyrå kan se ut på många olika sätt. Det beror på vilket årtionde originalet kommer från. Byråer såg ut på ett helt annat sätt på 70-talet än på 50-talet exempelvis. Naturligtvis fanns det även olika utseenden på de byråer som tillverkades under samma årtionde. Teakbyråer kan till exempel räknas in till retrostilen, liksom de färgglada byråer som förekom under en period. En orange möbel kan till exempel återfinnas i många retrobutiker. Starka färger uppskattas ofta av de som fastnat för retro.

Hur mycket det kostar att köpa en retro byrå beror naturligtvis på flera faktorer. Dels beror det som sagt på om man väljer att satsa på äkta vara eller en kopia. En annan viktig faktor är byråns material. En byrå i teak kan till exempel vara dyr. En plastbyrå däremot är ofta billig att införskaffa. Det finns även träslag som är betydligt billigare än just teak. Nytillverkade möbler är som sagt billigare än äkta retro. Även bland de möbler som är äkta finns dock stora prisskillnader. Även där är materialet en viktig faktor samt vilket skick möbeln är i. Vem som säljer möblerna påverkar också eftersom en privat säljare själv bestämmer priset. Ibland kan det bli billigare att köpa en retrobyrå privat. Andra gånger är det precis tvärtom, det vill säga billigare i butik.

Stora prisskillnader

Det går inte att säga hur mycket pengar man behöver för att köpa en äkta retro byrå. Anledningen är att det kan handla om allt från några hundralappar till många tusenlappar. Prisskillnaderna kan vara enorma, något som också är viktigt att hålla i minnet. Även om den första retromöbeln man hittar är dyr finns det inget skäl att ge upp. Nästa möbel som dyker upp kan kosta flera tusen kronor mindre. Olika butiker värderar möbler annorlunda och naturligtvis kan kvaliteten på möblerna variera. Även ålder på möblerna påverkar priset. En byrå i retrostil från 30-talet har vanligtvis ett annat pris än en byrå från 70-talet.

Att ta reda på vart de billigaste retromöblerna finns är inte alltid så enkelt. Att besöka olika butiker med retrotema på nätet kan vara en bra idé. Det går naturligtvis även bra att besöka retrobutiker lokalt om man har sådana i trakten. Genom att besöka ett flertal butiker går det att bilda sig en uppfattning om prisnivåerna. Det går också att ta en närmare titt på utbudet. Vissa butiker får in fler möbler i retrostil än andra. Vissa har också fler besökare. Ibland kan det löna sig att besöka en mindre butik, eftersom konkurrensen om möblerna kan vara mindre. Det kan i sin tur leda till att priserna inte pressas upp.

En annan idé kan vara att besöka auktioner. Detta kan också göras lokalt men även på nätet. Här finns det två tillvägagångssätt för att hitta fynd. Antingen kan man besöka auktioner som är välbesökta då man kan anta att de får in många nyheter. I och med att det finns många möbler kanske inte buden blir så många på varje enskild byrå. Ett annat tankesätt kan vara att det är bättre att besöka en mindre auktion med färre besökare. Där kanske inte buden går lika högt. Nackdelen med mindre auktioner kan vara att de kanske inte får lika stora möbelleveranser. Det gör att det blir färre byråer att lägga bud på. Att hitta en byrå i retrostil kan därför ta längre tid för den som väljer denna metod. Man får helt enkelt fundera över hur bråttom det är. Kanske går det bra att vänta på byrån någon månad.

 
 

2 comments

 1. Matilda Jonsson

  Hej!
  Vi är ute efter en ny hallbyrå till vår omgjorda hall. Skulle helst vilja ha en byrå i ek, vad kan ni rekommendera till oss?

  Mvh
  Familjen Bergström, Västerås

 2. Hallbyrå.se

  Hej Matilda,

  grattis till era nya hall! Hoppas att ni kommer bli nöjda med den. När det gäller hallbyråer i ek så finns det mycket att välja på. En byrå i ek kommer att hålla länge, då eken är vårt mest beständiga träslag. Du får också en stabil möbel om du väljer just ek. Vad gäller sortiment så hittar du mycket fint att välja på här.

  Vi hoppas att du hittar en hallbyrå som passar i ert hem!
  Mvh,
  Hallbyrå.se

Comments are closed.