Rokokobyrå

En rokokobyrå återfinns definitivt inte i varje hem. Det är tvärtom en ganska ovanlig möbel som bara finns i ett fåtal hem. De är inte helt enkla att få tag på men de är mycket vackra. Den som sett en byrå av den här typen vet att de inte passar in i vilket hem som helst. Det här är en riktigt pampig möbel som ställer krav på placeringen. Om de placeras i ett rum där de smälter in är de dock otroligt vackra.

 
Inga förslag för tillfället.
 

Att hitta en byrå

Normalt sett när det är dags att köpa en ny byrå är det bara att besöka närmaste möbelbutik och leta upp en modell som passar. På webben finns det mängder av butiker med gott om modeller på lager. När det gäller rokokobyråar är det dock lite mer komplicerat. Det finns nämligen inte sådana möbler i varje butik. Faktum är att de är relativt ovanliga. Hur svårt det är att hitta en rokokobyrå beror även på vilka krav man har. Att hitta en byrå i rokokostil kan gå. Om den även ska vara antik är det dock betydligt svårare. Då är det enklaste att ge sig ut på auktion.

På auktioner säljs då och då en rokokobyrå. Man ska naturligtvis ha lite tur för att hitta en men håller man utkik kontinuerligt brukar det ordna sig. Det är inte alla som har tid att resa runt och besöka auktioner kontinuerligt. Det är dock inget måste eftersom det även går att besöka auktioner online. Där kan man lägga sitt bud i förväg. Många auktionsfirmor håller fysiska auktioner men tillåter även onlinebud. Vad priserna hamnar på kan variera enormt. Det beror naturligtvis på antalet budgivare och hur högt dessa är villiga att gå. Med tanke på att riktiga rokokobyråar är sällsynta kan dock priserna hamna högt. Om man vill ha en äkta rokokomöbel kan det därför vara bra att spara pengar. Innan man letar upp lämpliga auktioner är det bra att ha en väl tilltagen budget. Att en rokokobyrå kostar över 30 000 kronor på auktion är inte ovanligt. Naturligtvis beror det också på vilken auktionsbyrå man vänder sig till. Det kan dock vara svårt att komma undan billigt genom att välja ett mindre företag. Anledningen är att det inte är så ofta dessa små auktionsfirmor får in rokokomöbler.

Rokokotiden

Rokokostilen hade sin absoluta storhetstid under 1700-talets mitt. Själva ordet rokoko kommer från franskan, men stilen förekom i stora delar av Europa. Stilen bygger på vissa delar från senbarocken men med en friare hållning till antika ideal. Under 1800-talet kom även en stil som kallas nyrokoko. Man kan säga att rokokostilen föddes på nytt.

Rokokostilen är ljusare och lättare än företrädaren, barockstilen. Något som är utmärkande för stilen är att snäckor användes frekvent i asymmetriska dekorationer. S-formade ben hör till vanligheterna. Det är vanligast på stolar som har högre ben. Sådana ben förekommer dock även på byråar.

Konst, möbler och mode

Om man vill ha en rokokobyrå vill man förmodligen matcha den med annat från rokokons storhetstid. Rokokons era hade en särskild stil för såväl heminredning som konst och mode. Att ställa in en rokokobyrå i ett för övrigt modernt inrett hem kan se ganska märkligt ut. Vill man ha en byrå i den stilen vill man troligen även ha andra möbler från denna epok. Det finns gott om sådana även om man kan få söka efter dem. Vardagsrumsmöbler i rokokostil går att finna för den som är beredd att betala. Även dessa kan bli rejält dyra men är oändligt vackra i rätt miljö. Att kombinera dessa möbler med rokokokonst är naturligtvis inte fel. Det ger en vacker helhet. Det är dock viktigt att notera att rokokostilen kräver sitt hem. Att placera dessa vackra, historiska föremål i en liten modern lägenhet kan se märkligt ut. Den som däremot bor på en stor gård eller en gammal trävilla kan med fördel satsa på denna stil. Den här typen av möbler och konst kräver ofta rejält med utrymme. Möblerna är ofta ganska stora och att klämma in dem på liten yta är ingen bra idé.

När det gäller mode finns det också en del att finna för den som vill återskapa rokokostilen. Det är dock inte fullt så vanligt att man går klädd i dessa kläder till vardags. De kan kännas ganska överdrivna i dagens samhälle, om än vackra. Om man däremot har inrett i rokokostil och vill bjuda in till fest, kan det passa att ha rokokotema. Att låta gästerna komma klädda i rokokomode kan kännas riktigt festligt och naturligtvis vill man då även själv bära dessa kläder.

Rokokomöbler – en dröm

Många har någon gång besökt en herrgård eller annan gård med rokokomöbler. Det kan också vara så att äldre släktingar haft den typen av inredning. För många kan det vara en dröm att själv få äga en sådan bostad. Tänk att ha en herrgård inredd med rokokobyråar och andra vackra detaljer. För många är det största drömmen, och vissa har turen att kunna göra drömmen till verklighet.

Den som är intresserad av kultur och historia fascineras ofta av de olika epokerna. Rokokostilen är en favorit för många av dem. Även om de inte själva vill ha rokokobyrån och andra rokokomöbler hemma kan de finna dem mycket vackra. Det går inte att undgå att se att äkta rokokomöbler håller en hög klass och ofta är mer påkostade än dagens möbler. De allra flesta möbler från rokokoepoken är fortfarande i mycket fint skick. Detta bidrar givetvis till att höja andrahandsvärdet på dem.

Det finns också vissa som inte behöver ge sig ut på jakt efter en rokokobyrå. De kan ha haft turen att ärva en sådan. Det är inte helt ovanligt att möbler av den här typen går i arv genom generationer. Eftersom de ofta är av mycket god kvalitet och i fint skick är det inget som kastas. Istället går de i arv från föräldrar till barn, gång på gång. Det gör att dessa rokokobyråar och andra möbler även har högt affektionsvärde för många.

 
 

2 comments

 1. Matilda Jonsson

  Hej!
  Vi är ute efter en ny hallbyrå till vår omgjorda hall. Skulle helst vilja ha en byrå i ek, vad kan ni rekommendera till oss?

  Mvh
  Familjen Bergström, Västerås

 2. Hallbyrå.se

  Hej Matilda,

  grattis till era nya hall! Hoppas att ni kommer bli nöjda med den. När det gäller hallbyråer i ek så finns det mycket att välja på. En byrå i ek kommer att hålla länge, då eken är vårt mest beständiga träslag. Du får också en stabil möbel om du väljer just ek. Vad gäller sortiment så hittar du mycket fint att välja på här.

  Vi hoppas att du hittar en hallbyrå som passar i ert hem!
  Mvh,
  Hallbyrå.se

Comments are closed.