Hem » Teakbyrå
 

Teakbyrå

En teakbyrå står högt upp på önskelistan för många. I synnerhet de som uppskattar antika möbler brukar tycka om den här typen av byrå. Det är inte en av de vanligaste möbeltyperna, men de pryder verkligen de hem där de hamnar. De kanske inte passar in överallt, men i de hem där de passar utgör de en verklig höjdpunkt. En teakbyrå är inget man gör sig av med i första taget. Tvärtom är det här en möbel som ofta går i arv från generation till generation. Kvaliteten är ofta mycket hög och de kan vara precis lika fina trettio år efter att de köpts. Detta är med andra ord inte någon slit och släng-vara.

 

Populär retromöbel

Det finns många personer i vårt avlånga land som uppskattar retrostilen. Detta gäller både kläder, inredning och annat men kanske framför allt inredning. Många hämtar inspiration från 50-talet och 60-talet. På den tiden var teakbyråer mycket populära. Detta har hängt med, och de som gillar retrostilen inredningsmässigt väljer ofta teakbyråer. Sådana finns att få tag på, men det är inte en typ av möbel som återfinns i varje möbelbutik. Den som uppmärksamt tittar på filmer med 60-talstema kan säkert få syn på en byrå av teak. Dessa kan stå i vardagsrum eller hall och förekommer även i sovrum. Det är helt enkelt en möbel som kan placeras i de flesta rum.

Olika modeller

Det räcker inte med att säga att man vill ha en teakbyrå. Det finns nämligen många olika utföranden på dessa. Det finns byråer med lådor och byråer med ett par skåp. Det finns även modeller som har både skåp och lådor. Vilket man ska välja beror på vad man har för förvaringsbehov. Det är med andra ord vad man planerar att förvara i byrån som avgör. Naturligtvis spelar det även roll vart möbeln ska placeras. Det gäller att den modell man väljer passar i med övriga möbler i rummet.

En teakbyrå kan givetvis se ut på olika sätt beroende på storlek. Det finns höga, smala modeller med många ganska små lådor. Det finns även låga men breda modeller med ett par lådor eller möjligen tre. Vidare finns det riktigt stora varianter. Dessa kan antingen ha några få riktigt breda lådor eller fler men mindre. När man ska välja en passande modell behöver man naturligtvis ta hänsyn till utrymmet. Om den ska stå i ett stort rum med mycket golvyta fungerar de stora modellerna. Om rummet däremot är ganska litet eller redan välfyllt får man hålla tillgodo med en mindre. Huvudsaken är att man hittar en fin teakbyrå som passar in på ett bra sätt.

Fynda begagnat

Den här typen av möbel förekommer som sagt inte i alla möbelbutiker. Tvärtom är de ganska sällsynta. Det innebär att man får anstränga sig lite för att hitta en lämplig byrå. Man kan givetvis söka på nätet efter en butik som säljer dessa möbler. Det kanske enklaste sättet att hitta en teakbyrå är att leta bland second hand-butiker. Man kan naturligtvis gå in i en antikaffär och se om det finns något. Ännu enklare är dock att leta på nätet. Där finns både auktionssajter och annonssajter. Där säljer både privatpersoner och företag såväl byråer som andra möbler. Ofta går det att hitta möbler i riktigt fint skick. Hur mycket man behöver betala varierar förstås. Efterfrågan är en viktig faktor men föremålens skick påverkar naturligtvis också. Till skillnad från andra byråer kan det vara svårt att komma över en riktigt billig teakbyrå. Detta beror på att dessa möbler är så pass ovanliga och att antalet villiga köpare är ganska stort. Om man är beredd att betala några tusenlappar brukar det dock gå att hitta något.

Tradera är en av de auktionssajter där man kan köpa möbler. Det finns dock även flera auktionsfirmor som har hemsidor. Där kan det gå att hitta riktigt fina möbler av teak. Om många personer får syn på samma möbel kan priset stiga. Har man tur och är ensam besökare kan man dock komma undan ganska billigt. Är man ute efter en riktigt billig byrå är dock inte en teakbyrå det mest passande valet.

Matcha möbler

Om man köper en teakbyrå vill man troligen även ha andra möbler som matchar. Kanske har man redan liknande möbler i resterande delar av hemmet. Om så inte är fallet, kanske möblemanget bör ses över. Det kanske till exempel är dags att införskaffa nya köksmöbler. Det kan även vara dags att köpa en ny soffa till vardagsrummet. Det är alltid fint att ha enhetliga möbler som följer samma stil. Om man väljer att köpa en teakbyrå kan det därför vara klokt att satsa på retrostilen även i övriga hemmet. Detta gäller inte bara möbler. Även textilier och andra accessoarer kan anpassas så att de följer stilen. Det ger ett enhetligt och fint helhetsintryck.

Passande i stugan

I en sommarstuga är det vanligt att inredningen är mer gammaldags. Där är det vanligt att ägaren satsar på en mer avslappnad och inte lika modern stil. På ett sådant ställe kan en teakbyrå passa in perfekt. Där kan man även välja andra matchande möbler och detaljer. Ofta är en sommarstuga inte så stor, vilket gör att man inte behöver så många möbler. Det gör kanske också att man kan kosta på varje möbel lite extra. En teakbyrå är som sagt inte så billig, men den är av hög kvalitet. Den behåller dessutom sitt vackra utseende år ut och år in. Om man tar väl hand om sina teakmöbler håller de i många decennier. Trots att inköpspriset är ganska högt blir det i och med detta ändå ekonomiskt. Ibland kan det löna sig att satsa på kvalitet istället för kvantitet.

En teakbyrå kan användas på flera sätt. Dels kan man förvara saker i lådor och skåp och dels dekorera ovanpå byrån. Att ställa en vas med färska snittblommor ovanpå byrån ger ett hemtrevligt intryck. Det får både husets ägare och eventuella gäster att känna sig välkomna. Naturligtvis går det även att ställa andra vackra saker ovanpå. Det kan vara fina böcker, tavlor eller foton i fina ramar.

 
 

2 comments

 1. Matilda Jonsson

  Hej!
  Vi är ute efter en ny hallbyrå till vår omgjorda hall. Skulle helst vilja ha en byrå i ek, vad kan ni rekommendera till oss?

  Mvh
  Familjen Bergström, Västerås

 2. Hallbyrå.se

  Hej Matilda,

  grattis till era nya hall! Hoppas att ni kommer bli nöjda med den. När det gäller hallbyråer i ek så finns det mycket att välja på. En byrå i ek kommer att hålla länge, då eken är vårt mest beständiga träslag. Du får också en stabil möbel om du väljer just ek. Vad gäller sortiment så hittar du mycket fint att välja på här.

  Vi hoppas att du hittar en hallbyrå som passar i ert hem!
  Mvh,
  Hallbyrå.se

Comments are closed.